5 bevált tanács, hogy elkerüld az év végi depressziót és sikeres jövőt építs

Több ismerősömmel is beszélgettem az elmúlt hetekben és bár mind várja már a karácsonyt és a szilvesztert, meg a pihenést egy részük mégis kezdi érezni az év végi depresszió tüneteit magán. Néhányan pedig azért élik meg nehezebben, mert egyedül töltik az ünnepeket. De miért is jöhet ránk az év végi depresszió? 

Mind a reklámok, mind pedig a körülöttünk lévő világ azt nyomja nekünk, hogy karácsonykor boldognak kell lennünk és akkor vagy boldog, ha békés családi körben, gyerekkel, férjjel, feleséggel, kutyával gyönyörű fa mellett rengeteg ajándékkal és nagy mosollyal ünnepelsz, miközben szól a kellemes karácsonyi zene és te kedélyesen elbeszélhetsz a körülötted lévőkkel, mindenki nevet, boldog és mind ez nagyon idilli. Vagy sétálsz az utcán és látod a szegényebbeket, ezért adakozol, sokat, mert megteheted és hálás szemmel néznek rád a rászorulók. Közben a családod büszkén nézi mindazt, amit tettél és látod a ragyogást a szemükben. Igaz? Hamis. Ébredj fel. Senkinek sem ilyen az élete. A boldogságot maximum pillanatokra élük meg, nem állandó boldogságban lebegve élünk.

freestocks-org-172972-unsplash.jpg

Mutatok akkor most egy másik képet. 

Anya és apa otthon, anya az utolsó pillanatban csomagol. Miközben apa próbálja visszatartani a csemetét, hogy nehogy meglássa a csomagot, ebből kisebb vita alakul ki és egy kis sírás is. Közben a vacsora kicsit odaég, mert a családnak annyi mindent kellett intéznie az utolsó pillanatokban, hogy már alig maradt ideje a karácsonyra készülni. A nyugalom helyett inkább rohanás van. De majd most. Végre lerogynak az étkező asztalhoz. Valakinek eszébe jut, hogy jó lenne egy kis zene, közben csemete magára önti a leves felét. A levegőben nagy a feszültség, érezni lehet, hogy pattanásig feszültek az idegek. És itt eldöntheted, hogyan reagálsz, hogyan buggyan ki a sok elfojtott feszültség? Mi lesz a következő? Egy nagy nevetés, hiszen valljuk be a helyzet több, mint komikus vagy egy nagy veszekedés. Érted? Az, hogy boldog vagy boldogtalan vagy nem azon múlik, hogy elérhetetlen ideákhoz méred magad, hanem azon, hogy a jót vagy a rosszat veszed-e észre inkább az életedben. 

Minden viszonyítás kérdése és az sem mindegy, hogy mihez és kihez méred magad. Sajnos a környezetünk hatása alól nem tudjuk kihúzni magukat, viszont eldönthetjük, hogy saját módon éljük meg a velünk történteket. Ha az a referencia pontod, hogy mindenki más boldog csak Te nem, akkor így is fogod megélni az életet. Minden ezt fogja alátámasztani. 

Bár nem igazán karácsonyi téma, ha még nem ismerd az instagram husband videót, akkor itt az ideje, hogy megnézd.

Csak azért, mert valaki állandóan azt mutatja magáról, hogy tökéletes az élete, még nem biztos, hogy ez igaz. Mind sokkal jobban szeretjük azokat a meséket és sztorikat, ahol a főszereplő megharcolja a harcait, majd elnyeri méltó jutalmát. Csak hát a sárkánya és a legyőzendő akadályok mindenkinél mások. A hős is rengeteg helyzettel találkozik az útján, néha nehezebb, néha pedig boldogabb az élete.

A boldogság csak pillanatnyi és nem egy állandó állapot. Kérlek, ne vágd át magad. Azt pedig, hogy a boldogabb vagy a negatívabb pillanatokat veszed észre az életedben tanulni lehet. De térjünk is vissza az év végi depresszióra és hogy én mit javaslok ilyen esetben, nekem mi működik.

Összegzés

Vedd végig, hogy mi történt veled az elmúlt évben, minden kis pozitív esemény számít, barátságok, tanulmányok, egy kedves mosoly. Ha kell vedd elő az önéletrajzod és olvasd el, majd írd bele az össze dolgot, amit idén megtapasztaltál vagy megtanultál, ha inkább képekben szeretsz gondolkodni minden hónapra válassz ki egy-két képet, ami a pozitív eredményeidre emlékeztet és készíts belőle naptárt. Már online saját magadnak összeállíthatsz ilyet és csak a nyomtatásért kell fizetned. Vagy a Canva-n albumként összeállítod, írsz hozzá néhány pozitív mondatot magadnak és kinyomtatod.  Ez a következő évben is erőt adhat.

Új tervek

Most van a legjobb idő, hogy megalapozd az új évet. Annyi embert hallok, aki azt mondja, jaj olyan jó lenne ezt és ezt, de hát tudod…Na, ha terveket akarsz készíteni felejtsd el a de szót. Nincs de. Csinálod vagy nem csinálod, a Te felelősséged, a Te választásod. Senki sem lesz ott, hogy fogja a kezed vagy rugdossa a feneked. Nem jön tündérke meg angyalka, aki majd mágikusan megold mindent. Ha megfigyeled még a népmesék is úgy működnek, hogy a hős először segít másoknak, dolgozik és csak, amikor már saját erőből nem boldogul, akkor sietnek a segítségére, azok, akiknek ő előtte segített, vagy azért, mert a kemény munka által megérdemli és valaki felfigyel rá. Ha régen olvastál népmesét, akkor itt az ideje, hogy elolvass egyet.

Tehát, ha el akarsz érni valamit, ha változtatni akarsz, akkor most kezd el. Most tedd le az alapokat, hogy a jövőben építeni tudj rá.  Tűzd ki a hosszútávú célt, és határozd meg az utat, ami oda fog vezetni. Lehet, hogy kapsz majd segítséget, de ne ez legyen, amire számítasz. Csináld és akkor a lehetőségek is megérkeznek majd. 

Mozdulj

Mozdulj meg, mozdulj ki, tegyél meg egy dolgot már idén, az ünnepek alatt, ami segíteni fog abban, hogy elérd a terved. Van, akinek a fizikai mozgás, az edzés hozza meg az erőt az első lépésekhez, van, akinek egy utazás, akár a szomszédos településre és van, akinek elég egy séta. Mozdulj ki a helyzetből, amiben benne vagy, ehhez az kell, hogy megmozdulj és megtedd az elsőlépést, aztán a másodikat és így tovább. Csak csináld.

Mindent vagy semmit

Sok ember azért nem mozdul, mert azt hiszi, hogy ha előre megy, ha új céljai lesznek, akkor felborul a régi világa, ami ugyan már nem olyan jó, na de azért nem is annyira rossz. Először is, nem kell mindent azonnal felrúgni, úgy is lehet építkezni, hogy közben megtartod a régit vagy a réginek azokat a részeit, amik még működnek. És igen, lehet, hogy majd idővel el kell engedned dolgokat, amik most fontosnak tűnnek, de mire oda érsz ez nem is lesz kérdés számodra. Ennyire felesleges előre rohanni. Emlékezz rá mindig, hogy mi a hosszútávú célod, de egyszerre csak egylépésre figyelj. Ne akarj mindent fejben megoldani. Amióta így látom az életet és mindig csak a következő lépést látom és élvezem a folyamatot, azóta minden vidámabb.

toa-heftiba-176152-unsplash.jpg

Adakozz

Ez nem a pénzről szól. Adj kedvességet, adj figyelmet, adj tanácsot ingyen, csak azért, mert megteheted, ne azért, hogy mást kapj cserébe. Majd az is meg fog történni, akkor, amikor nem is számítanál rá. A korábbi posztomban, ennek jótékony hatásáról részletesebben is írtam. Ha a saját problémáid és szerencsétlenséged helyett másra figyelsz és másnak segítesz máris jobban érzed magad. Számomra ennél felemelőbb nincs is. Szoktam anyagilag is segíteni, de ha személyesen az általam megtanult és megélt tapasztalatokat oszthatom meg és ez a másik embernek segít, már megérte felkelni azon a napon. 

Tehát, használd az év végét, fordítsd az előnyödre. Lassulj le, összegezz, figyelj arra, ami fontos és most alkosd meg a meg a jövőd. Mire vársz még?

süti beállítások módosítása