Győzd le a kiégést 10 lépésben

Mit tehetsz, ha már a kiégés jeleit tapasztalod magadon? Hogyan tudsz tovább működni, anélkül, hogy állást kellene váltanod azonnal, vagy hónapokra kilépnél a saját életedből? Hogyan tudsz továbbra is aktívan részt venni a családi életedben? Hiszen ők is számítanak rád.

Elég rossz azt látni, hogy egy egykor energikus, vidám ember hirtelen elveszti a fényét és már csak árnyéka korábbi önmagának. Hogy egy korábban összeszedett és sikeres ember, ma már úgy tűnik, csak sodródik az árral. Vagy egy szülő, aki korábban jól szervezett volt, most mégis állandóan versenyt fut az idővel és úgy érzi már sehol sem tud megfelelően teljesíteni.

photo-1468366737254-87b62c7d4494.jpeg

A mai társadalom annyi irányból gyakorol nyomást ránk, hogy nem kerülhetjük el a kiégést, ha nem tanuljuk meg meghúzni a saját határainkat, megfelelően priorizálni és elengedni a bűntudatunkat. A kiégés pedig egy rabló, hiába vagy Te a legjobb és legokosabb, az energiádból, lelkesedésedből, szenvedélyedből táplálkozik miközben a pozitív érzéseidet kimerültséggé, frusztrációvá és kiábrándultsággá változtatja.

De a jó hír az, hogy ha ki is égtél, ennek nem kell örökké tartania és teljesen ki is gyógyulhatsz belőle. Ehhez csak arra van szükség, hogy hajlandó legyél néhány életmód változást beiktatni. Tekinthetsz úgy is erre az állapotra, mint egy segítő társra, aki megmutatja, hogy itt az idő. Újra felfedezheted magad, újra pozitív lehetsz és ragyoghatsz, ahogy korábban is tetted. Nos hajlandó vagy figyelni rá?

Ha már a kiégés áldozatává váltál itt van néhány bevált és kipróbált lépés, ami segít kilábalni belőle, hogy újra energikusan és boldogan élhesd az életed.

1. Lista

Készíts listát azokról a dolgokról és szituációkról, amelyekben aggódónak, stresszesnek, frusztráltnak vagy gyámoltalannak érezted magad. Nem kell rohanni vele, lassíts le, ez nem verseny, adj időt magadnak, és lépésről lépésre állítsd össze, hogy biztosan minden területet lefedj.

2. Kis lépések

Akár már a lista készítésekor (, vagy amint elkészültél vele), egyesével írd oda, hogyan tudnád megváltoztatni a szituációt vagy helyzetet úgy, hogy az csökkentse a stresszt az életedben. Legyél realista. Nem kell rögtön a legnagyobb változtatásokra gondolni. Viszont, ha már oda írtad, hogy mi segítene, azt is írd le, ezeket hogyan tudnád beépíteni a mindennapokba, majd lépésről lépésre kezd el a megvalósítást. Figyelj, ha az elején nem sikerül minden változást betartanod nyugi, a kiégés sem egy nap alatt alakult ki, így ahhoz is idő kell, hogy ezek az új rutinok beépüljenek az életedbe és pozitív hatásukat kifejtsék.

3. A nem szó ereje

Itt az idő nemet mondani. Különösen abban az időszakban, amikor elkezded a gyógyulást ne vállalj be semmi új dolgot, projektet. Még ha úgy is érzed, ezt meg kellene csinálnom, mert fontos lenne pl. a karrierednek, most meg kell húznod a határaid, hogy jobban legyél és hosszútávon érhess el eredményeket. Izgalmas feladatok, események, lehetőségek a jövőben is lesznek és újult erővel sokkal jobb lesz majd belevágni. Hidd el, most az erőd sincs meg hozzá.

4. Neked ki segít?

Delegálj, amit csak lehet. Most rendkívül fontos, hogy tehermentesítsd magad és még ha a másik ember nem is csinálja meg olyan gyorsan, hatékonyan vagy jól az átadott feladatokat, most akkor is szükséged van erre a segítségre. Szabadulj meg attól, hogy a tökéletességre törekszel. Most sokkal fontosabb, hogy fellélegezz. Delegálhatsz a munkahelyeden, vagy otthon akár a vasalást vagy a takarítást is kiszervezheted.

5. Szünetek

Tarts szünetet a nagyobb projektek között és kérlek ünnepeld meg a sikereid, mielőtt újra beleugrasz valamibe. A kiégés a testedet és lelkedet is elgyengíti ezért kerüld el, hogy egyik stresszes szituációból azonnal a másik stresszes szituációba lépsz. Adj egy kis időt a testednek és a lelkednek, hogy pihenjen és újra töltődjön. Meglátod, így a következő projektben is sokkal hatékonyabb leszel.

photo-1494398095751-d3f5da8c1746.jpeg

6. Digitális detox

Ha sokat mozogsz az online világban, ezt a kifejezést már biztosan hallottad. Az elektronikus kütyük, mint a mobil, tablet, laptop és hasonlók nagyon sok időt és energiát vesznek el, különösen, hogy most már nonstop online lehetünk velük. Kapcsold ki őket amikor csak lehet. Próbálj meg akár egész napokat vagy naponta órákat beiktatni nélkülük. Én a vasárnapokat elektromos eszköz és internet mentes napoknak neveztem ki. Fantasztikusan működik. Nem mondom, hogy néha nem érzek késztetést, hogy megnézzek valamit a neten, de visszatartom magam, és ahogy a nap telik, egyre ritkábban jut eszembe, hogy online legyek. Így pedig rengeteg olyan tevékenységre jut időm, ami feltölt.

7. Nézőpontváltás

Kapcsolódj emberekkel a szakmai körökön túl is. Ez más nézőpontot hoz az életedbe, új ötleteket ébreszthet benned és segít korábban fel nem fedezett energiáidat is mozgósítani. Én ezt extrovertáltként különösen szeretem. Sok új ember, sok új lehetőséget és ötletet hordoz magában és az élet így sokkal színesebbé válik.

8. A munka a munkahelyre való

Hagyd a munkát az irodában, vagy ha otthonról dolgozol, legyenek fix munkaóráid. Igen, tudom, hogy van munkád, sokszor nem is kevés és a munkát el is kell végezni valamikor. De elképzelhetőnek tartod, hogy rendszeresen túlvállalod magad és meg akarod mutatni, hogy ilyen gyorsan és fantasztikusan senki más nem tudja megcsinálni ezt a feladatot? Ha épp a kiégésből akarsz kiszabadulni, nem haladhatsz szuperszonikus sebességgel a munkában. Egy kicsit le kell lassulnod, hogy újra energiát gyűjts és megtanulj a megfelelő sebességgel haladni. Persze az is elképzelhető, hogy nem fókuszálsz elég jól napközben, túl sokszor megzavarnak és emiatt otthon nyugalomban kell befejezned a munkádat. Ha ez a helyzet vissza ez első ponthoz és gondold végig hogyan tudsz ezen változtatni.

9. Ünnepelj

Ugyan korábban már említettem, hogy fontos megünnepelni az eredményeid, most viszont arra buzdítalak, hogy értékeld az erőfeszítésed is és ne csak az eredményt. Tudod, hogy vannak olyan vállaltok, akik az innovatív, de elbukott projektekt is megünnepelik, mert nem csak az eredmény számít, hanem az ötlet és a próbálkozás is? Igen, előfordul, hogy olykor nem viszünk sikerre egy feladatot és az is, hogy az eredmény nem csak rajtad múlik, szóval emlékezz ez is rendben van. Ettől Te még fantasztikus munkát végeztél.

10. Egyedül nem megy

Kérj segítséget! Hogy kitől kérhetsz segítséget? Ez csak rajtad múlik és azon, hogy mi működik neked a legjobban. Lehet ez egy baráti társaság, ahol már többen találkoztak ezzel a problémával és vannak jól bevált módszereik, amik segítenek. Lehet ez egy coach/ mentor, aki segít neked visszatalálni egykori önmagadhoz és újra energikus, aktív életet élni. Vagy egy terapeuta, aki akár a mélyebb lelki okokat is fel tudja tárni, a kiégésed mögött így segítve, hogy megtaláld újra az utat.

Még egy utolsó gondolat: most egyedül az a fontos, hogy megtaláld újra azt a lelkes önmagad, aki korábban voltál. Igen valószínűleg megváltozol, igen máshogy szervezed majd az életed, talán más kerül fókuszba, de ez egyetlen okból történik, hogy újra sikeres, energikus és boldog életet élhess. Elég jól hangzik? Mire vársz még?

süti beállítások módosítása