5 jótanács, amit érdemes megfogadni, ha karrier váltásban gondolkodsz

Ha ezt a posztot olvasod esélyes, hogy már gondolkodsz a karrier váltáson. Azt már tudod, hogy azon a munkahelyen, abban a szakmában, ahol vagy nem jó, hogy innen már nem tudsz tovább fejlődni. De akkor hogyan tovább? És ha valamilyen csoda folytán holnaptól az álom munkádban dolgozhatnál, mi lenne az? Ha pedig már tudod mi az, akkor mit vagy hajlandó feladni rövid távon azért, hogy ezt megszerezd?

Amikor boldogtalan vagy a munkádban érdemes átgondolni, hogy esetleg néhány kisebb változtatással nem tudnál-e jobban érvényesülni, vagy kiegyensúlyozottabbá válni. Ötletekért látogass el a korábbi posztomra. Ha pedig ez sem segít, tényleg itt az idő elgondolkodni a munkahely vagy a karrier váltáson. Azért is fontos azzal foglalkoznunk, hogy mennyire vagy boldog a munkahelyeden és az életedben, mert ez hosszútávon hatással lehet a jól létedre, az egészségedre és a családodra.

worktogether.jpg

Sok emberrel megesik, hogy véletlenül kerül bele egy szakmába, aztán évek múlva azt érzi, ez nem az ő útja. Hiszen ami jó szakmának és karrier útnak látszott 18 évesen, lehet, hogy nem azt adja, amit igazán vártál tőle. Mások pedig talán olyan gyorsan haladtak a szakmájukban, hogy elértek egy plafont, ahonnan nincs tovább, viszont tele vannak még energiával és önmegvalósító álmokkal. Az emberek változnak és így változik az életük is, ma már teljesen normálisnak mondható, ha valaki az élete közepére úgy dönt, valami másba vág bele. Sokszor 27-28 éves korunkig nem is tudjuk mit lenne jó tanulni, mibe érdemes energiát fektetnünk, pedig már 18 évesen el kell döntenünk, hogy milyen irányba indulunk el, mit fogunk tanulni. Ezért gyakran mások tanácsai alapján döntünk.

Én a 20-as éveim elején egyáltalán nem tudtam, hogy mit akarok. Dolgoztam idegenvezetőként, hostessként, órákat adtam, dolgoztam rövid ideig egy kicsi, magyar cégnél, fordítottam szabadúszóként, de hogy milyen szakmát választok, az még rejtély volt. Ma sokszor az y generációs munkavállalók megkapják, hogy nem tudják mit akarnak, pedig véleményem szerint a 20-as éveikben sokan keresik még önmaguk és a megfelelő karriert. Akik pedig elköteleződnek, sokszor 35-40 évesen jönnek rá, hogy nem is ez a megfelelő pálya számukra.

Bennem akkor tudatosult, hogy mi az a szakma, ami igazán tetszik, amikor bekerültem egy jól strukturált nemzetközi céghez és elkezdtem látni az egyes osztályok működését.  Szerencsés voltam, mert munka mellett tanultam, így még nem korlátoztam be magam, és pont emiatt mindig megmaradt ez a látásmódom is, hogy minden lehetséges, ha eléggé akarod és hajlandó vagy megdolgozni érte. Azt is tudom ezért, hogy egy választás nem az egész életedre szól, így annyiszor változtathatsz, amennyiszer csak akarsz. Véleményem szerint, azok, akik időt és energiát nem spórolva hajlandóak átképezni magukat és karriert váltanak nagyon értékes extra tudást is hozzá adhatnak az új munkához.

Jelenleg több tanácsadásomon is előjött a karrierváltás témája és van, aki teljes gőzerővel indult neki, van, aki pedig ennél sokkal óvatosabban. Két dolog nagyon fontos, maradj meg a saját tempódnál és legyen egy jó terved. Ha jól tervezel és megvan a megfelelő fókuszod, ha hiszel magadban és a tervedben újra indíthatod a karriered és megtalálhatod a boldogságot most először igazán vagy újra a munkában.

1. Elemezz, kérdezz

Biztosan ismered azt a mondást, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb. Ezért mielőtt az álom karriered megvalósításába kezdenél, készülj fel. Érdemes reálisan felmérni, hogy mi a jelenlegi helyzeted. Miért is akarod otthagyni a jelenlegi munkahelyed? Ha csak néhány körülmény megváltoztatása már pozitív hatást érne el, lehet, hogy elég csak munkahelyet vagy részleget váltanod. Azt is érdemes végig gondolnod, hogy milyen típusú karriert akarsz és mi az, ami ebben számodra vonzó. Az egyik tanácsadáson egy nagy cégnél dolgozó hölgy kávézó nyitáson gondolkodott, ezért javasoltam, hogy járjon utána milyen lehet ez az élet. Milyenek a hétköznapok? Hiszen teljesen más egy kávézóban üldögélni és a kávé illatát szagolni, mint a pult mögött dolgozni, az eltört kávé gép problémáját megoldani, üzletet vezetni, elszámolásokat készíteni, rendelni, felszolgálni, és hasonlók. Azt is érdemes végig gondolni, hogy pénzügyileg mit fog ez jelenteni. Ha pedig még ezek után is úgy gondolod, hogy ez az álom karriered, akkor hajrá!

2. Tanulj

Azt is végig kell gondolnod, hogy milyen tudásra lesz szükséged. Minél nagyobb a váltás, annál valószínűbb, hogy sokat kell majd tanulnod hozzá. Ennek járj utána, mielőtt a jelenlegi karriered felrúgnád. Gondold végig, hogy hajlandó vagy-e beletenni azt a munkát, ami ehhez szükséges? Hajlandó vagy-e időt és pénzt rááldozni?  Ahogy az egyik ügyfelem teszi ezt, aki a jelenlegi munkája mellett virágkötést tanul és ingyen kisegít egy virágosnál, mielőtt saját virágüzletet nyitna. Ha pedig vállalati karrierben gondolkodsz nézz utána a pozíció leírásoknak és szakmai követelményeknek. Minél felkészültebb vagy, annál könnyebb lesz a karrier váltás, így kezd el mielőbb.

3. Maradj motivált

Az egyik nehézsége annak, amikor önszántadból váltasz karriert az, hogy önszántadból teszed és nem vagy rákényszerítve. Akármennyire is izgalmasan hangzik, hogy váltasz és valami újba kezdesz, ha nem tűzöl ki határidőket és célokat, könnyen elveszítheted a motivációdat és megtorpanhatsz az akadályok láttán. Maradj határozott és mindig tartsd szem előtt a hosszútávú célt. Emlékezz miért is kezdted el és mi felé haladsz. Naplózz papíron vagy elektronikusan, használd, ami neked a legjobban működik, vagy keress valakit, aki segít neked ebben. Döntsd el, hogy mondjuk 3 hónap múlva már a kurzus felénél leszel, ami a karrier váltáshoz kell, 6 hónap múlva pedig már az első interjúra mész, ami az álom állásodhoz vezet. Tehát bontsd le a nagy célod kisebb rész célokra, így sokkal jobban átláthatók a lépések és a célod is elérhetőbbnek látszik majd.

mosaic.jpg

4. A sztorid

Néhány karrier váltás teljesen egyértelmű, az egyik szinte következik a másikból, mások viszont teljesen meglepőek. Igazából teljesen mindegy, hogy mit csinálsz most és mit fogsz csinálni később egészen addig, míg jó magyarázatod van arra, hogy miért és hogyan is történt a váltás. Az egyik ismerősöm 38 évesen kezdte a vállalati karrierjét, miután Mallorca-n egy éttermet vezetett. Arra gondolt, ha visszaül az iskolába és üzleti tanulmányokat folytat ezzel a háttérrel egész szép karriert futhat be. Ma komoly vezető pozícióban ül és boldog. Hogy valóban így történt-e és tényleg az üzletvezetés miatt hozta-e meg ezt a döntést ma már nem tudjuk, de az interjúkon egészen meggyőző volt.  A tanulság: gondold végig, hogy mi miatt hoztad meg ezt a döntést és mi az a tudás, amit az új munkádba, mint hozzáadott érték át tudsz ültetni, mert ez akár előnyöd is lehet a többi munkavállalóval szemben. Ha pedig saját üzletben gondolkodsz, akkor üzleti előnyként feltüntethető. Így pedig akár úgy is tűnhet, hogy ez a váltás egy természetes logikus következménye volt a korábbi életutadnak.

5. Mentális felkészülés

A napokban olvastam a LinkedIn-en, hogy valaki azt kérdezte 35 év nem késő-e a karrier váltásra? Csak gondolj bele, hogy hány éves korodig dolgozol és mindjárt látni fogod, hogy ha csak 10 év is van hátra a nyugdíjas évekig akkor is jobb azt egy olyan munkában és szakmában eltölteni, amit igazán szeretsz, mint úgy, hogy minden reggel kedvetlenül és erőtlenül mész be a munkahelyedre. Vagy gondolj csak az ismerősömre, aki 38 évesen kezdett új karrierbe és most 60 felett újra egy nagyobb váltáson gondolkodik.

Felejtsd el a kifogásokat. És amikor az a kis belső hang megkérdezi: tényleg ezt akarod? Légy kész a válasszal, mert  biztosan nem vagy hozzá túl öreg, nincs olyan, hogy már túl sikeres már a mostani helyeden és nehéz újra kezdeni, és az sem jó válasz, hogy neked úgysem sikerülhet. Mindenkivel előfordul, hogy elbizonytalanodik, ezért emlékezz vissza arra, hogy miért is kezdtél bele az egészbe.

Az én saját tapasztalatom az, hogy miközben a karrier váltásra készülsz az újonnan megtanult dolgok sok pozitív változást hozhatnak a jelenlegi karrieredbe és munkádba is. Sok új ötlet is születhet ebből, sőt az is lehet, hogy hosszabb ideig gyakorlod az új hivatásod a jelenlegi munkád mellett mielőtt végleg a váltás mellett döntenél. Elizabeth Gilbert, az Eat Pray Love írója például már három sikeres könyvet is írt mielőtt úgy döntött, hogy feladja a másik munkáját és teljesen az írásból él. Ezt a döntést pedig csak az Eat Pray Love megjelenése után hozta meg. Ezért fontos, hogy emlékezz, tervezz és mindig a saját tempódban haladj, ahogy neked ez a legjobban működik.

süti beállítások módosítása