12 ok, hogy még ma elkezd fejleszteni magad

Te jól ismered magad? Tudod, hogy mikor, mire és miért reagálsz úgy ahogy? Tudod, hogy mikor elpattan az a bizonyos cérna, az miért történt? Van, hogy azt érzed csak sodródsz az árral és nem irányíthatod? 

Ha úgy nőttél fel, mint a legtöbben az én korosztályomban, akkor azt ugyan megtanították, hogy fontos megérteni hogyan működik a világ, fontos jó jegyeket szerezni és fontos jól vizsgázni. Arról viszont senki sem beszélt neked, hogy mennyire fontos az önfejlesztés, hogy mennyire fontos megismerni saját magad, a saját reakcióidat, hogy mit miért teszel és mire miért reagálsz úgy ahogy teszed. Persze, valóban nagyon fontos, hogy megismerjük a körülöttünk lévő világot, de talán még ennél is fontosabb, hogy megismerjük önmagunkat, ugyanis azok az érzelmi reakcióink, amik működtek tinédzser korunkban nem biztos, hogy a 30-as, 40-es években is eredményre vezetnek.

photo-1522134239946-03d8c105a0ba.jpeg

Először 12-13 lehettem, mikor elkezdett érdekelni, hogy hogyan is működünk mi emberek, hogyan is működök én. És az, hogy a fizikai létet megértettem nem elégített ki, ennél többnek kell lenni, hiszen nem lehet csak ennyi egy ember. Csak akkoriban még ehhez kapcsolódó irodalom nem nagyon állt rendelkezésünkre, internet pedig nem létezett. Ezért úgy csináltam ahogy mindenki más, sokat tanulva, tapasztalva és sokszor elbukva, de aztán mégis minden egyes alkalommal erősebben és tudatosabban kerülve ki. Az elmúlt egy-két évtized felgyorsította azt ilyen jellegű irodalom elérését, de a belső munkát nem spórolja meg. Azon érdemes átesni, mert hosszútávon rendkívül jó hatással lehet az életünkre.  Nálam rengeteg dolog tisztult, sokkal tudatosabbá váltam és ma már úgy érzem én irányítom az életemet, ahelyett, hogy az élet irányítana engem és csak sodródnék.

Az önfejlesztés fontosságát nem mindig vesszük észre. Néha egyszerűen nem veszünk tudomást a hiányosságainkról, és azt gondoljuk, majd elmúlik. De az igazság az, hogy nem szaladhatsz örökké magad elől, mert, ha így teszel a megoldatlan érzelmi problémáid egyszerre törnek majd rád és letarolnak. Na jó, de akkor mit tehetsz.

Kezd azzal, hogy lépésről lépésre egyre tudatosabbá válsz, megfigyeled a gondolataid, az érzelmeid és el is döntheted, hogy az önfejlesztést az életed részévé teszed. Ahogy a tanulást sosem érdemes abbahagyni, ugyan ez igaz az érzelmi intelligencia fejlesztésére is. A lényeg, hogy kötelezd el magad az állandó fejlődés mellett és így önmagad egyre jobb verziójává válhatsz az életed minden szakaszában. 

Ha pedig ez még nem elég itt van 12 ok, amiért az önfejlesztés fontos, akárhány éves is vagy.

1. Önismeret

Olyan sok időt töltünk azzal, hogy másokat megismerjünk és megoldjuk a problémáikat. Bárcsak ennyi időt szánnánk arra, hogy önmagunkat is megismerjük. Olyan más lehetne így minden, nem igaz? Az önfejlesztés első lépése, hogy jobban megismerjük magunkat. Ezáltal lehet, hogy megkérdőjelezed magad és a jelenlegi valóságod, ez pedig olykor nehéz, de megéri.  Az önismeret egy állandó utazás, ahogy az élet fejlődik. Különböző életszakaszokba lépsz és más kihívásokkal találkozol, ez pedig világosabbá teszi számodra a személyiséged és az érzéseid. Például amikor anya lettem a személyiségem egy teljesen új oldalával ismerkedtem meg és érdemes volt azzal elkezdeni dolgozni, jobban megismerni a reakcióim és az abban rejlő lehetőségeket.

2. Erősségek

Az önfejlesztés segít abba, hogy rájöjj mik az erősségeid és játssz velük. Talán ismered Einstein-nek, azt a mondását, hogy "Ha annak alapján ítélsz meg egy halat, hogy hogyan tud fára mászni, egész életében hülyének fogja hinni magát." A magánélettől a munkáig, az élet minden területén nagyon fontos, hogy jól ismerd magad és az erősségeid. Ettől igazán megérted, hogy miben vagy jó és ez segítséget ad abban is, hogy kitűnj a tömegből. Segít, hogy jobb életcélokat állíts fel és meg is valósítsd őket. Hiszen csak akkor tudod elérni, amit akarsz amikor tudod pontosan, hogy mit és azt, hogy miért is akarod pont azt. Ha jól gondozod az erősségeid sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy sikeres, boldog és eredményes életet élsz majd. 

3. Kevésbé erős részek

Amíg az erősségek megállapítása fontos, addig a kevésbé erős részeink fejlesztése se maradjon el. Ne szégyeld őket, nézz rájuk, mint az életed egy olyan területe, ahol érdemes tovább fejlődni. Mind az erősségeink, mind a gyengeségeink fejlesztik a személyiségünk. Ezek tesznek bennünket emberré. 

A cél az lenne, hogy nézz a gyengeségek mögé, fogadd el őket és gondold végig hogyan tudnád fejleszteni ezeket, hogy mégis elérd a céljaid. Mondjuk, ha rendszeresen késel néhány percet megvizsgálhatod, hogy nincs-e benned ellenállás, mert például a szüleid nagyon szigorú határidőket állítottak fel gyerekkordban és mikor felnőtt lettél ugyan nem tudatosan, de elkezdtél a saját szabályaid szerint élni. Az igazi döntés viszont ott kezdődik, hogy ránézel erre az ellenállásra és most már felelős felnőttként döntesz, hogy neked igazán mi a jó, időben érkezni vagy továbbra is késni? Nem egyszerű, de lehetséges. Hagyd, hogy az önfejlesztés erővé alakítsa a jelenlegi gyengeséged. 

4. Komfortzóna

Biztos láttál már olyan rajzot, hogy a csoda a comfort zónán kívül kezdődik. Hát igen. A komfortzóna egy veszélyes hely, mert biztonságos, de egyszerre stagnálást is jelent, ez pedig sosem jelenti azt, hogy növekedsz. Amikor elkezded az önfejlesztést, kilépsz a komfortzónádból. Találkozol a félelmeiddel új dolgokat próbálsz ki rizikót vállalsz és új kihívásokkal szembesülsz. Persze ez úgy néz ki, hogy néha a személyiséged új pozitív oldalával szembesülsz, máskor meg elbuksz. Ne hagyd, hogy ezek a bukások lenyomjanak. Fogd inkább úgy fel, hogy ez egy játék és önmagában már az, hogy megpróbáltad, iszonyú nagy szó. Az, hogy van ami nem sikerül pedig az élet része. Hiszen tudod, az élet a komfortzónán kívül kezdődik.

5. Mentális egészség

Az önfejlesztés egyik legnagyobb csodája, hogy pozitív hatással van az érzelmi és mentális egészségedre. Ha dolgozol magadon, jobban megismered magad ami azt jelenti, hogy sokkal jobban tudsz az érzelmeiddel és a gondolataiddal foglalkozni. Ez különösen azoknak lehet jó megoldás, akik az érzelmi élet nagy skáláit élik meg nap, mint nap.  Remek érzés, amikor elkezded megérteni, hogy bizonyos érzelmeid miért vannak és elkezded feltérképezni őket. Valaki, aki nem tudatos sosem kontrolálja a reakcióit, ami fokozott stresszhez és függőséghez is vezethet. Az elkerülés és tagadás, sosem megoldás. 

photo-1516589091380-5d8e87df6999.jpeg

6. Kapcsolatok

Amikor elkezded fejleszteni magad, automatikusan elkezd javulni a kapcsolatod azokkal, akik körülötted vannak. Például, ha korábban gyakran lettél ideges, rájöhetsz hogyan szelidítsd meg a haragod és válj nyugodtabbá. Ez a pozitív változás persze hatással lesz a személyes és munkahelyi kapcsolataidra is. Lehet, hogy ezt most nehéz elhinni, de azáltal, hogy szembe nézel a konfliktusokkal, hogy el fogsz kezdeni befelé nézni és fejleszteni magad egyre jobban működő kapcsolatokat tudsz építeni. És végül, amikor valódi önbizalommal teli és pozitív önképpel rendelkező emberré válsz igazán jó, megbízható és értékes emberi kapcsolataid épülnek.

7. Motiváció

Képzed el, hogy felmászol a hegyre, minden mozdulat, minden lépés, egyre magasabbra visz. Ugyan ez történik miközben fejleszted magad. Minden félelem és gyengeség egyre feljebb visz, egyre erősebbé tesz és tovább motivál. Mert ez a két dolog kéz a kézben jár. Amikor érzékeled, hogy fejlődsz, ez optimizmussal tölt el és tovább visz, hogy még jobb és jobb legyél. Ez egy állandó körforgás és ha szeretnéd hosszútávon fenntartani a motivációd, ne hagyd abba a saját fejlesztésed. 

8. Jobb döntések

Döntéseket hozunk az életünk minden pillanatában, amikor fejleszted magad, akkor nem is arról van szó, hogy milyen döntéseket hozol, hanem hogy mennyire vagy elégedett és magabiztos a döntéseidben. Egész éjjel azon rágod magad, hogy jól döntöttél-e vagy jól alszol, mert tudod, hogy ez volt a helyes lépés. A jó döntés meghozatala tisztán látásból és önbizalomból fakad, ami az önfejlesztés hatásásra alakul ki. Ha minden helyzetben tudod, hogy mit akarsz elérni és kitűzöd a terveid, sokkal jobb döntéseket hozol majd. 

9. Életcél

Amikor eldöntöd, hogy az önfejlesztés és személyes fejlődés útját járod ez életcélt és értelmet ad az addigi életednek. Miért is fontos ez? Azáltal, hogy az életcélodra koncentrálsz újra érezheted, hogy igazán élsz és motivált vagy. Emellett fejleszti a fizikai és érzelmi jól-léted és persze a megfelelő úton is tart. Így képes leszel elfogadni az élet kihívásait, mert azon tartod a szemed, ami igazán számít. A hosszútávú célokon. 

10. Tisztánlátás

Ebben az állandóan zizegő és információban túltengő világban érdemes figyelni arra, hogy a gondolatainkat tisztán tartsuk. Mit is értek ez alatt? Amikor kezdesz fejlődni valahogy minden világosabbá válik és olyan dolgok, amik nem szolgálnak elkezdenek eltűnni az életedből. Ez segít, hogy céltudatosabb maradj és ne engedj be olyan dolgokat, személyeket az életebe, ami nem visz közelebb a célodhoz. Persze először lehet, hogy nagyobb lesz a zavar, de minél tovább fejlődsz annál tisztábban látod majd, hogy mi a fontos az életedben. 

fullsizeoutput_7f9.jpeg

11. Állandó tanulás

Azok az emberek, akik eldöntötték, hogy folyamatosan fejlesztik magukat rendkívül pozitívak, ha további tanulásról és fejlődésről van szó. Ők azok, akik elbírják a kritikát is, ha az jobbító szándékú, mert tudják, hogy nem tökéletesek és az életben van még mit fejlődni és persze erre idejük is van. Ahelyett, hogy szemet hunynának a problémák felett vagy elmenekülnének előlük, úgy döntenek, hogy tanulnak a hibáikból, és mindenképp sikeressé válnak. Ez pedig remek és alapfeltétel, ha valódi sikereket akarsz elérni. 

12. Önszeretet

Nem utolsó sorban, az önfejlesztés az önszeretetet és önmegértést varázsát is elhozza. Ahogy látod és érzékeled magad, miközben minden nap fejlődsz az önbizalmad is ezzel együtt nő. 

Néhányan azt mondhatják, hogy ha már szereted magad, miért is változnál, de változni nem csak azért lehet, mert boldogtalan vagy valami miatt. Ez inkább arról szól, hogy arra figyelsz, ami neked fontos, jobban megérted saját magad és túllépsz olyan korlátokon, amik megakadályozhatnak abban, hogy elérd a legjobb lehetőséged. 

Végül

Fontos, hogy ez a fejlődés egy gazdag és pozitív utazás legyen. A cél nem az, hogy elbizonytalanodj és motiválatlanná válj, hanem hogy teljes felelősséget vállalj magadért, hogy túllépj az önkorlátozó hiedelmeiden és állandóan fejleszd magad. Lehetsz 25 vagy 65, kezdheted épp a karriered vagy kezdheted a nyugdíjas éveket, emlékezz, sosem lehetsz teljesen kész, sosem tudhatsz mindent magadról, mindig megismerheted magad egy kicsit jobban. Ez az, ami az életednek igazi célt ad és érdekessé teszi.

süti beállítások módosítása